Uitgeven

Geplaatst op 10 mei 2011

Ga ik voor mijn manuscript een uitgever zoeken of ga ik mijn boek  in eigen beheer uitgeven? Tot voor kort verkoos ik zonder aarzelen die reguliere uitgever. De laatste maanden twijfel ik. Kan ik het niet net zo goed (of beter) in eigen beheer uitgeven?

 

Het einde van de uitgeverij?

‘Het einde van de uitgeverij,’  is de kop van een artikel dat in het meest recente nummer van Schrijvenmagazine staat. Het artikel is gewijd aan de gelijknamige discussieavond door de Stichting Literaire Activiteiten (SLAA) eind januari 2011 werd georganiseerd. Die avond liet nota bene schrijfster Nelleke Noordervliet – niet de minste – in een voorgelezen column weten dat als zij in deze tijd zou debuteren, ze het heel anders zou aanpakken.

Noordervliet: ‘Ik huur een goede redacteur in, die heeft er een week werk aan, oké, twee. Een andere specialist huur ik in om mijn boek mooi digitaal vorm te geven en op het net te zetten. (…) Ik huur de diensten in van een man of vrouw die thuis is in reclame en marketing, via alle sociale media die we nu kennen en die nog zullen komen.’

Succesvol debuteren

deurenNiet dat Noordervliet haar volgende boek nu in eigen beheer gaat uitgeven, trouwens. Noordervliet schetst wat zij zou doen als ze anno 2011 nog moest debuteren. Het moraal van haar verhaal is duidelijk: wie succesvol wil debuteren heeft niet per se meer een uitgever nodig. De praktijk is evenwel dat nog maar een enkele schrijver dit scenario tot werkelijkheid heeft gebracht. Vandaar dat ik de deur naar die reguliere uitgever graag openhoudt.

Een reactie op Uitgeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.